Mens en gezondheid

Keerkleppen controle: wanneer en waarom?

zondag, 24-3-2019  

Wist u dat u verplicht bent de keerkleppen aan controle te onderwerpen? En wist u dat dat jaarlijks moet gebeuren? Ik wist dat absoluut niet, maar weet het gelukkig nu wel. Ik werd erop gewezen door een vriend en hij verwees me ook naar de site van hollandbuilding voor meer informatie over keerkleppen controle en hoe en wat het inhoudt. Het hele gedachtegoed erachter bestaat uit het voorkomen van legionella in het drinkwater. Dat is natuurlijk erg belangrijk, want je kunt er doodziek van worden wanneer je drinkwater niet goed is. De keerkleppen controle moet jaarlijks plaatsvinden en tijdens zo’n controle worden de kleppen gecontroleerd op een juiste werking. Zo zorgt u ervoor dat legionella buiten de deur blijft! 

Wat zijn de gevolgen van legionella en wat kunnen keerkleppen voor u betekenen? 

Keerkleppen controle is erg belangrijk bij het bestrijden of voorkomen van legionella. Het vaststellen van legionella is natuurlijk heel belangrijk: hoe sneller het aan het licht komt hoe sneller er kan worden gehandeld! Maar een keerkleppen controle richt zich er vooral op om legionella te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Legionella is namelijk erg vervelend als het in het drinkwater zit en kan mensen erg ziek maken. Keerkleppen controle is dus echt heel belangrijk! Legionella kan heel gevaarlijk zijn en dat is ook de reden dat een legionella beheersplan voor grote bedrijven of drinkwatervoorzieningen verplicht is. U kunt watermonsters nemen en laten analyseren om te kijken of het drinkwater nog schoon en vrij van legionella is. Veel bedrijven of instellingen doen dit jaarlijks of zelfs halfjaarlijks. 

Wat wordt gedaan tijdens een keerkleppen controle? 

Tijdens de controle van de keerkleppen wordt gekeken naar de keerkleppen en de staat van de keerkleppen om legionella tegen te gaan. 

  • identificeren van de keerklep
  • beoordelen of het juiste type klep is gebruikt
  • controleren of deze juist is gemonteerd
  • u krijgt een keuringsrapport dat voor u wordt opgesteld

Op die manier zorgt u dat u weer een jaar veilig vooruit kunt. Dat is natuurlijk uitermate belangrijk! U moet jaarlijks een keerkleppen controle uitvoeren wanneer u meer dan 50 keerkleppen heeft. Dit gebeurt dan steekproefsgewijs. Komt er na deze steekproef een kapotte keerklep naar voren, dan bent u verplicht alsnog alle keerkleppen te laten controleren. Dat is belangrijk omdat veiligheid natuurlijk boven alles gaat en kapotte keerkleppen verregaande gevolgen kunnen hebben. Kijkt u eens op de site van Holland Building Maintenance voor meer informatie over de kleppen, legionella beheersing of andere onderwerpen waarover u vragen heeft. Op onze site kunt u ook meer informatie opvragen; dan sturen wij het u gemakkelijk even toe zodat u een goede keuze en inschatting kunt maken! In sommige branches is het controleren nog belangrijker dan in andere, denkt u bijvoorbeeld aan gezondheidszorg of aan overheid. Vastgoed en productie en industrie zijn ook branches waarvoor wij veel werkzaam zijn en regelmatig advies aan geven of controles uitvoeren. Er is bij onze firma dus ervaring genoeg en wij kunnen u in uw specifieke situatie van goed advies voorzien. Neem dus gerust contact op en wij helpen u verder! 

Lees meer…


Comments are closed.